HVV wenst alle toekomstige jong-jagers veel succes toe met de jachtcursus
WelkomHVVThema'sNieuwsShopProvincies & WBE'sContact
Algemeen jachtnieuws
 
 
HVV Nieuwe brug en verharde wandelpaden aangelegd voor iedereen
   
 

Jagers zorgen voor open natuurgebied


Het jachtgebied van wildbeheereenheid Goudbloem Denderland, een prachtige stukje natuurschoon in Mespelare, is voortaan open voor iedereen. De jagers zorgden voor onder andere een brug over een polderbeek en verharde buurtwegen, zodat het gebied ontsloten kon worden. "Op die manier willen we tonen dat we als jagers niet alleen maar schieten, maar ook begaan zijn met natuur", klinkt het.

De Dag van de Trage Weg geeft in Dendermonde weer aanleiding tot de opening van een heel nieuw wandeltraject. Nadat gelijkaardige projecten eerder al in onder andere Oudegem en Grembergen plaatsvonden, is het nu de beurt aan Mespelare. Het stadsbestuur van Dendermonde, wildbeheereenheid Goudbloem Denderland en Regionaal Landschap Schelde-Durme sloegen daarvoor de handen in elkaar. "Met dank aan jager Rudy Bosman, beheerder van het gebied, zal het voortaan een heel jaar door toegankelijk zijn voor iedereen", klinkt het.
Drassig gebied


Het natuurgebied bevindt zich tussen Mespelare Dorp en de brug van Gijzegem en is ongeveer 350 hectare groot. "Een drassig gebied ook", zegt Lieven Busschaert van Goudbloem Denderland. "Het is een broekbos, in Vlaanderen gecatalogeerd bij de meest waardevolle natuurgebieden die er zijn. Maar voor wandelaars betekent het dat ze best toch laarzen of stevig schoeisel aantrekken als ze het hier komen bezoeken. Vooral in de herfst en winter ligt het er heel sompig bij."

 

De jagers van wildbeheereenheid Goudbloem Denderland zorgden er eigenhandig voor dat hun jachtgebied open gesteld en voortaan gebruikt kon worden als wandel- en recreatiegebied. Ook Natuurpunt en de stad Aalst verleenden hun medewerking voor de aanleg van het nieuwe 'Laarzenpad'.

 

"Het heeft ons heel wat moeite gekost om ervoor te zorgen dat wandelaars hier terecht kunnen", zegt Busschaert. "Aangezien wij heel dicht bij de eigenaars en gebruikers van de weiden en velden in dit gebied staan, hebben wij onze relaties gebruikt om toch eigenaars te overtuigen die eerst niet bereid waren om mee te werken. Op het laatste ogenblik verleenden alle betrokkenen hun medewerking en dan zijn we in een recordtempo in gang geschoten."


Grote infopanelen

Anderhalve week waren de jagers met veertig vrijwilligers van de jachteenheid bezig om buurtwegen weer open te maken. "We haalden alle zware landbouwmachines en kranen van stal om nog snel alles te maaien, nivelleren en herstellen. Oude paden werden aangelegd en verhard", klinkt het. "We bouwden zelfs een hele brugconstructie over de brede polderbeek die door het gebied stroomt."

 

De jagers deden dit niet zomaar. "We willen eigenlijk aantonen dat wij als jagers meer doen dan alleen maar wat in het rond schieten", zegt Busschaert. "We boksen nog altijd op tegen veel vooroordelen. Maar we doen ook veel goeds in de natuur. Door ons jachtgebied open te stellen, kunnen we mensen daar beter doen mee kennismaken. En tegelijkertijd kunnen we wandelaars ook informeren over onze taken als jagers. In het hele gebied komen op korte termijn nog grote infopanelen over de jacht en populatiebeheer waar we verantwoordelijk voor zijn."

 

Wie het natuurgebied in Mespelare bezoekt, kan tijdens een wandeling onder andere reebokken, fazanten, hazen, patrijzen en bosuilen zien. De stad zorgde bovendien ook nog voor een bijkomende nieuwe trage weg: een graspad langs de Zijpbeek die de Singelweg met de Mespelarestraat verbindt. De feestelijke opening van van de nieuwe trage wegen ging in Mespelare gepaard met een boerenmarkt, een avondwandeling en wildragout van de jagers.
 

 

Tekst: Nele Dooms

   
 
 
( ga terug )
   
   
created by  
WelkomHVVThema’snieuwsShopProvincies & WBE’SContact
Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw • Lambermontlaan 410 • 1030 Brussel • T. +32 (0)2 242 00 45 • info@hvv.be