HVV wenst alle toekomstige jong-jagers veel succes toe met de jachtcursus
WelkomHVVThema'sNieuwsShopProvincies & WBE'sContact
Algemeen jachtnieuws
 
 
HVV DE KAT OP ROOFTOCHT
   
 

Als jager werden we reeds meermaals geconfronteerd met de impact van ‘verwilderde katten’ op de wilde fauna en meer bepaald op het bejaagbaar jachtwild. Hoewel velen steeds het tegendeel hebben beweerd, toont een studie van Natuurpunt, die gericht is op het in kaart brengen van de muizenpopulaties in Vlaanderen, aan dat de kat naast muizen ook alle andere soorten predeert die niet groter zijn dan zichzelf.


In de studie werd aan gezinnen gevraagd om melding te maken van de slachtoffers die hun huiskat meebracht naar huis. Op die manier trachtte men een beeld te krijgen van de aanwezigheid van muizensoorten in Vlaanderen en kon men inschattingen maken van de populaties. Een totaal van 1300 meldingen werd ontvangen, waaruit al snel honderden verschillende soorten konden opgetekend worden. Het merendeel betrof muizen, doch ook fazanten, wezels, ringslangen, konijnen en zelfs hazen werden genoteerd.


Huiskatten komen dagelijks thuis en worden veelal gevoed door de eigenaar. Toch zullen zij de plaatselijke fauna belagen. Niet om te overleven, doch wel in navolging van hun instinct. Verwilderde katten hebben geen thuis en zijn aangewezen op wat de natuur hen te bieden heeft. Zij zullen naast hun instinct ook een sterke overlevingsdrang nastreven. We kunnen dus stellen dat verwilderde katten minimaal dezelfde, zoniet een grotere impact hebben op onze wilde fauna, inclusief het jachtwild.


Vanuit HVV blijven wij de jager oproepen om in zijn jachtrevier, waar mogelijk, een controle uit te voeren op verwilderde katten. Vergewis er u van dat uitsluitend het gebruik van diervriendelijke methodes zijn toegestaan. Een goed voorbeeld hiervan is de kastval.
 

   
 
 
( ga terug )
   
   
created by  
WelkomHVVThema’snieuwsShopProvincies & WBE’SContact
Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw • Lambermontlaan 410 • 1030 Brussel • T. +32 (0)2 242 00 45 • info@hvv.be