HVV wenst alle toekomstige jong-jagers veel succes toe met de jachtcursus
WelkomHVVThema'sNieuwsShopProvincies & WBE'sContact
Nieuws over HVV
 
 
HVV Rekentool om vossenschade te berekenen
   
 

Om de bijzondere bejaging op vossen te melden, dient u op het meldingsformulier de geleden schade aan te duiden. Om u hierbij een idee te geven van de werkelijke kosten stelde het Kenniscentrum van HVV een eenvoudige rekentool op. Deze kan u op ons intranet nalezen door hier te klikken.  

 

Een voorbeeld om het gebruik van de rekentool duidelijk te maken:
 

Stel de vos bezoekt uw kippenhok, dat uiteraard voldoet aan één van de preventieve maatregelen opgenomen in de Code Goede Praktijk. Daarbij doodt de vos 3 leghennen. U dient nieuwe leghennen te kopen van elk gemiddeld 9€/stuk. Die nieuwe hennen zijn legklaar, maar leggen gemiddeld genomen de eerste tien dagen nog geen ei. U dient ze echter wel van legmeel of legkorrel te voorzien in de periode dat ze nog geen eieren leggen. Om de nieuwe kippen te gaan halen, dient u 17 km te rijden naar het tuincentrum/dierenhandel, aan het geldende tarief voor kilometervergoeding (0,3456€/km). Ook op de geringe, morele schadevergoeding van 1€ heeft u recht. Een korte berekening van dit eenvoudig voorbeeld via de tool geeft al snel aan dat de totale kost de 50€ overschrijdt.

 

Uiteraard zal ieder schadegeval verschillen. Daarom voorziet de rekentool tevens de mogelijkheid om aangerichte schade aan uw kippenhok (vb. kippengaas stuk), in te geven. Ook extra kosten die u deed aan speciaal (vb. granenmix) voeder kunnen in rekening worden gebracht.

 

Bovendien biedt de rekentool ook de mogelijkheid om voor andere dieren dan leghennen eenvoudig het minimum aan geleden schade te berekenen.

 

HVV wenst aan dit bericht toe te voegen dat deze rekentool slechts kan beschouwd worden als indicatief hulpmiddel om aan te tonen dat de werkelijk te verwachtte kosten al snel meer dan 50€ zullen bedragen. Uiteraard staat het u vrij zelf bijkomende redeneringen hieraan toe te voegen.

 

Rekening houdend met voorstaande redenering is bijzonder bejagen van vos in het merendeel van de gevallen dan ook verantwoord!

 

 

 

 

   
 
 
( ga terug )
   
   
created by  
WelkomHVVThema’snieuwsShopProvincies & WBE’SContact
Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw • Lambermontlaan 410 • 1030 Brussel • T. +32 (0)2 242 00 45 • info@hvv.be